Setup Menus in Admin Panel

spookybin

Course of Action

Course of Action

 

Section 1

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
1. Statement: A large number of people in ward X of the city are diagnosed to be suffering from a fatal malaria type.

Courses of Action:

I.        The city municipal authority should take immediate steps to carry out extensive fumigation in ward X.

II.        The people in the area should be advised to take steps to avoid mosquito bites.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, prevention from mosquitoes and elimination of mosquitoes are two ways to prevent malaria. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

2. Statement: Severe drought is reported to have set in several parts of the country.

Courses of Action:

I.        Government should immediately make arrangement for providing financial assistance to those affected.

II.        Food, water and fodder should immediately be sent to all these areas to save the people and cattle.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

In the break-out of a natural calamity, the basic duty of the government becomes to provide the basic amenities essential to save the lives of people and cattle. Providing financial assistance to all would put undue burden on the country’s resources. So, only II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

3. Statement: Since its launching in 1881, Vayudoot has so far accumulated losses amounting to Rs 153 crore.

Courses of Action:

I.        Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.

II.        An amount of about Rs 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airliner economically viable.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, for better economic gain, losses should be reduced and income increased. So, only course I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

4. Statement: Exporters in the capital are alleging that commercial banks are violating a Reserve Bank of India directive to operate a post shipment export credit denominated in foreign currency at international rates from January this year.

Courses of Action:

I.        The officers concerned in the commercial banks are to be suspended.

II.        The RBI should be asked to stop giving such directives to commercial banks.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The statement mentions that the commercial banks violate a directive issued by the RBI. The remedy is only to make the banks implement the Act. So, none of the courses follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

5. Statement: A large number of people die every year due to drinking polluted water during the summer.

Courses of Action:

I.        The government should make adequate arrangements to provide safe drinking water to all its citizens.

II.        The people should be educated about the dangers of drinking polluted water.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The situation demands creating awareness among people about the dangers of drinking polluted water so that they themselves refrain from the same, and at the same time taking steps to provide safe drinking water. So, both the courses follow.

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
6. Statement: Most of those who study in premier engineering colleges in India migrate to developed nations for better prospects in their professional pursuits.

Courses of Action:

I.        All the students joining these colleges should be asked to sign a bond at the time of admission to the effect that they will remain in India at least for ten years after they complete education.

II.        All those students who desire to settle in the developed nations should be asked to pay entire cost of their education which the government subsidises.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, no student can be bound to live and work in the country against his wish. So, I does not follow. However, it is quite right to recover the extra benefits awarded to students if they do not serve their own country. So, II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

7. Statement: There is an unprecedented increase in migration of villagers to urban areas as repeated crop failure has put them into precarious financial situation.

Courses of Action:

I.        The villagers should be provided with alternate source of income in their villages which will make them stay put.

II.        The migrated villagers should be provided with jobs in the urban areas to help them survive.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, increased migration would add to the burden on city’s infrastructure. So, attempts should be made to make the villagers feel comfortable in the villages itself. So, only course I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

8. Statement: As stated in the recent census report the female to male ratio is alarmingly low.

Courses of Action:

I.        The government should conduct another census to verify the results.

II.        The government should immediately issue orders to all the departments to encourage people to improve the ratio.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

A census is always conducted with the utmost precision, leaving chances of only negligible differences. So, I does not follow. Further, the ratio can be improved by creating awareness among the masses and abolishing female foeticide. Thus, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

9. Statement: Four districts in State A have been experiencing severe drought for the last three years resulting into exodus of people from these districts.

Courses of Action:

I.        The government should immediately start food for work programme in the district to put a halt to the exodus.

II.        The government should make since efforts to provide drinking/potable water to these districts

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The exodus can be stopped by providing the people conditions conducive to living. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

10. Statement: If the retired Professors of the same Institutes are also invited to deliberate on restructuring of the organisation, their contribution may be beneficial to the Institute.

Courses of Action:

I.        Management may seek opinion of the employees before calling retired professors.

II.        Management should involve experienced people for the systematic restructuring of the organisation.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the statement stresses that the contribution of retired Professors shall be beneficial. This means that these people’s experience regarding working of the organisation is helpful. So, only course II follows.

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
11. Statement: The sale of a particular product has gone down considerably causing great concern to the company.

Courses of Action:

I.        The company should make a proper study of rival products in the market.

II.        The price of the product should be reduced and quality improved.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, a study of rival products in the market will help assess the cause for the lowering down of sales and then a suitable action can be taken. Thus, only I follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

12. Statement: The Asian Development Bank has approved a $285 million loan to finance a project to construct coal ports by Paradip and Madras Port Trusts.

Courses of Action:

I.        India should use financial assistance from other international financial organisations to develop such ports in other places.

II.        India should not seek such financial assistance from the international financial agencies.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, such projects shall be an asset and a source of income to the country later on. So, course I shall follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

13. Statement: Doordarshan is concerned about the quality of its programmes particularly in view of stiff competition it is facing from STAR and other satellite TV channels and is contemplating various measures to attract talent for its programmes.

Courses of Action:

I.        In an effort to attract talent, the Doordarshan has decided to revise its fee structure for the artists.

II.        The fee structure should not be revised until other electronic media also revise it.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the decision to revise its fee structure for artists is taken by Doordarshan as a remedy to the challenging problem that had arisen before it. It cannot wait till other media take action. So, only course I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

14. Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware about their role and responsibilities in the population education programme.

Courses of Action:

I.        Population education programme should be included in the college curriculum.

II.        Orientation programme should be conducted for teachers on population education

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the statement stresses on teachers’ lack of awareness and knowledge in population education and as such the best remedy would be to guide them in this field through orientation programmes. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

15. Statement: A recent study shows that children below five die in the cities of the developing countries mainly from diarrhoea and parasitic intestinal worms.

Courses of Action:

I.        Governments of the developing countries should take adequate measures to improve the hygienic conditions in the cities.

II.        Children below five years in the cities of the developing countries need to be kept under periodic medical check-up.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the two diseases mentioned are caused by unhygienic conditions. So, improving the hygienic conditions is a step towards their eradication. Also, periodic medical check-up will help timely detection of the disease and hence a proper treatment. So, both I and II follow.

 

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
16. Statement: The kharif crops have been affected by the insects for consecutive three years in the district and the farmers harvested less than fifty percent of produce during these years.

Courses of Action:

I.        The farmers should seek measures to control the attack of insects to protect their crops next year.

II.        The Government should increase the support price of kharif crops considerably to protect the economic interests of farmers.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the problem demands taking extra care and adequate precautions to protect crops from insects and extending help to farmers to prevent them from incurring huge losses. Thus, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

17. Statement: The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ’s car-booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements.

Courses of Action:

I.        People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ’s booking and be ready to spend several hours.

II.        Arrangement should be made for more booking desks and increased business hours to serve more people in less time.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Seeing the tremendous response, the dealer must make suitable arrangements and deploy more personnel to take care of customers so that they don’t have to wait excessively long for booking. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

18. Statement: The State Government has decided to declare ‘Kala Azar’ as a notifiable disease under the Epidemics Act. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State authorities.

Courses of Action:

I.        Efforts should be made to effectively implement the Act.

II.        The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern actions.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The Act is aimed at eradication of the disease and so it needs to be proclaimed and promoted. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

19. Statement: The Chairman stressed the need for making education system more flexible and regretted that the curriculum has not been revised in keeping with the pace of the changes taking place.

Courses of Action:

I.        Curriculum should be reviewed and revised periodically.

II.        System of education should be made more flexible.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the situation demands making the education system more flexible and changing it periodically according to the needs of the time. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

20. Statement: The Central Bureau of Investigation receives the complaint of an officer taking bribe to do the duty he is supposed to.

Courses of Action:

I.        CBI should try to catch the officer red-handed and then take a strict action against him.

II.        CBI should wait for some more complaints about the officer to be sure about the matter.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, one complaint is enough for a wrong doing. This should be confirmed by catching the guilty red-handed and then strict action taken against him. So, only course I follows

 

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
21. Statement: The Indian electronic component industry venturing into the West European markets faces tough competition from the Japanese.

Courses of Action:

I.        India should search for other international markets for its products.

II.        India should improve the quality of the electronic components to compete with the Japanese in capturing these markets.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

An escapist’s attitude does not help much. The need is to compete and emerge successful. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

22. Statement: Orissa and Andhra Pradesh have agreed in principle to set up a joint control board for better control, management and productivity of several inter-state multipurpose projects.

Courses of Action:

I.        Other neighbouring states should set up such control boards.

II.        The proposed control board should not be allowed to function as such joint boards are always ineffective.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The effectiveness of such Control Boards is established by the fact that Orissa and A.P. have agreed to it for better control of its multipurpose projects. So, only course I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

23. Statement: The Government has decided not to provide financial support to voluntary organisations from next Five Year Plan and has communicated that all such organisations should raise funds to meet their financial needs.

Courses of Action:

I.        Voluntary organisations should collaborate with foreign agencies.

II.        They should explore other sources of financial support.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The problem arising is shortage of funds. So, alternative sources of financial support need to be worked out first. Thus, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

24. Statement: The availability of imported fruits has increased in the indigenous market and so the demand for indigenous fruits has been decreased.

Courses of Action:

I.        To help the indigenous producers of fruits, the Government should impose high import duty on these fruits, even if these are not of good quality.

II.        The fruit vendors should stop selling imported fruits. So that the demand for indigenous fruits would be increased.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The ideas suggested in both I and II represent unfair means to cut competition. The correct way would be to devise methods and techniques such that the indigenous producers could produce better quality fruits and make them available in the market at prices comparable with those of the imported ones. Hence, neither I nor II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

25. Statement: There has been an unprecedented increase in the number of successful candidates in this year’s School Leaving Certificate Examination.

Courses of Action:

I.        The government should make arrangements to increase number of seats of intermediate courses in existing colleges.

II.        The government should take active steps to open new colleges to accommodate all these successful candidates.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The increase may not be a permanent one. So, it’s better not to open new colleges but increase seats in the existing colleges. So, only I follow.

 

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
26. Statement: On an average, about twenty people are run over by trains and die every day while crossing the railway tracks through the level crossing.

Courses of Action:

I.        The railway authorities should be instructed to close all the level crossings.

II.        Those who are found crossing the tracks, when the gates are closed, should be fined heavily

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The accidents can clearly be prevented by barring people from crossing the tracks when the gates are closed, So, only II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

27. Statement: Majority of the students in many schools do not pass in the final examination.

Courses of Action:

I.        These schools should be closed down as these have become unproductive.

II.        The teachers of these schools should immediately be retrenched.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the situation demands that efforts be made to remove the lackenings in the present system of education and adequate measures be taken to improve the performance of students. Harsh measures as those given in I and II, won’t help. So, none of the given courses follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

28. Statement: In spite of the Principal’s repeated warnings, a child was caught exploding crackers secretly in the school.

Courses of Action:

I.        All the crackers should be taken away from the child and he should be threatened not to do it again.

II.        The child should be severely punished for his wrong act.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Since the act has been repeated despite various warnings, so course I would only be another warning and would not help. Severe punishment to set example for him and others is inevitable. Thus, course II shall follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

29. Statement: It is necessary to adopt suitable measures to prevent repetition of bad debts by learning from the past experiences of mounting non-performing assets of banks.

Courses of Action:

I.        Before granting loan to customers their eligibility for loan should be evaluated strictly.

II.        To ensure the payment of instalments of loan, the work, for which loan was granted, should be supervised minutely on regular basis.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

To ensure that debts taken are repaid promptly, the customer’s requirements and future prospects ought to be studied and their work constantly checked. Thus, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

30. Statement: A very large number of students have failed in the final high school examination due to faulty questions in one of the subjects.

Courses of Action:

I.        All the students who have failed in the subject should be allowed to take supplementary examination.

II.        All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

There being faulty questions in the examination paper is a blunder on the part of school management and students should not be made to suffer on account of this. Thus, a re-test should be organised for the students and those responsible for the error be penalised to prevent reoccurrence of such mistake in the future. Hence, both the courses follow.

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
31. Statement: A large number of engineering graduates in the country are not in a position to have gainful employment at present and the number of such engineers is likely to grow in the future.

Courses of Action:

I.        The government should launch attractive employment generation schemes and encourage these graduates to opt for such schemes to use their expertise and knowledge effectively.

II.        This happened due to proliferation of engineering colleges in the country and thereby lowered the quality of the engineering graduates. Those colleges which are not equipped to impart quality education should be closed down.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The emphasis should be not on the Government putting all the engineering graduates to jobs but on the colleges producing not ‘degree-holders’ but real technical minds which could compete well for gainful employment. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

32. Statement: Every year, at the beginning or at the end of the monsoons, we have some cases of conjunctivitis, but this year, it seems to be a major epidemic, witnessed after nearly four years.

Courses of Action:

I.        Precautionary measures should be taken after every four years to check this epidemic.

II.        People should be advised to drink boiled water during rainy season.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The disease occurs at the end of monsoons every year. So, precautionary measures every four years shall not help. The second course of action shall be a preventive measure. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

33. Statement: Every year large number of devotees dies due to severe cold on their way to the shrine located at the top of the mountain range.

Courses of Action:

I.        The devotees should be discouraged to visit the shrine without having proper warm clothes and other amenities.

II.        The government should provide warm clothes and shelter to all the devotees visiting the shrine.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the problem can be solved by warning the devotees of the excessive cold at the shrine. So, only I follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

34. Statement: There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday season.

Courses of Action:

I.        The railway authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.

II.        The people seeking accommodation should be advised to make their travel plan after the holiday.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

People cannot be deprived of going to a certain destination merely for lack of berths. Instead it is the duty of the railway authority to accommodate all the bookings by all means. So, only I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

35. Statement: The Finance Minister submits his resignation a month before the new budget is to be presented in the Parliament.

Courses of Action:

I.        The resignation should be accepted and another person should be appointed as the Finance Minister.

II.        The resignation should not be accepted.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, an already working Finance Minister shall know better all the plans and resources of the Government and he alone can present a suitable budget. So, course II follows.

 

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
36. Statement: A large number of people visiting India from country X have been tested positive for carrying viruses of a killer disease.

Courses of Action:

I.        The government of India should immediately put a complete ban on people coming to India from country X including those Indians who are settled in country X.

II.        The government of India should immediately set up detection centres at all its airports and seaports to identify and quarantine those who are tested positive.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the non-infected persons should not be debarred from visiting India. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

37. Statement: There has been less than forty percent voter turnout in the recent assembly elections.

Courses of Action:

I.        The election commission should cancel the entire election process as the votes cast are not adequate to represent people.

II.        The election commission should take away the voting rights of those who did not exercise their rights.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Re-election would demand repeated expenses and following course II would reduce the voter base permanently. Instead, awareness should be created among the people to use their right to vote effectively. So, neither I nor II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

38. Statement: Most of the development plans develop in papers only.

Courses of Action:

I.        The in-charges should be instructed to supervise the field-work regularly.

II.        The supply of paper to such departments should be cut short.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, proper supervision alone can see the development in practice. So, only course I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

39. Statement: The vegetable traders feel that the prices of onion will again go up shortly in the State ‘P’

Courses of Action:

I.        The ‘P’ State Government should purchase and store sufficient quantity of onion in advance to control prices.

II.        The ‘F’ State Government should make available network of fair price shops for the sale of onions during the period of shortage.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, both the courses of action seem appropriate to prevent black-marketing in case of shortage. Hence, both I and II follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

40. Statement: It is reported that though Vitamin E present in fresh fruits and vegetables is beneficial for human body, capsule Vitamin E does not have the same effect on human body.

Courses of Action:

I.        The sale of capsule Vitamin E should be banned.

II.        People should be encouraged to take fresh fruits and vegetables to meet the body’s requirement of Vitamin E.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement implies that capsule Vitamin E does not function so effectively as natural Vitamin E. Since no negative effect of capsule Vitamin E is mentioned, so I does not follow. Hence, only II follows.

 

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
41. Statement: Youngsters are often found staring at obscene posters.

Courses of Action:

I.        Children should be punished and penalized if they are found doing so.

II.        Any display of such material should be banned.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Bad things attract more and punishment after the act has been committed is no remedy. The act should be prevented. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

42. Statement: One of the problems facing the food processing industry is the irregular supply of raw material. The producers of raw material are not getting a reasonable price.

Courses of Action:

I.        The government should regulate the supply of raw material to other industries also.

II.        The government should announce an attractive package to ensure regular supply of raw material for food processing industry.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, to remedy the problem of food processing industry, a regular supply of raw material should be ensured. So, course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

43. Statement: The Committee has criticized the Institute for its failure to implement a dozen of regular programmes despite an increase in the staff strength and not drawing up a firm action plan for studies and research.

Courses of Action:

I.        The broad objectives of the Institute should be redefined to implement a practical action plan.

II.        The Institute should give a report on reasons for not having implemented the planned programmes.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The problem is that despite an increase in staff strength, the Institute has failed in its objective of implementing its plan. So, either there should be reasons for the lackening or the plans are a failure and must be revised for practical implementation. Thus, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

44. Statement: India has been continuously experiencing military threats from its neighbouring countries.

Courses of Action:

I.        India should engage into an all out war to stop the nagging threats.

II.        India should get the neighbours into a serious dialogue to reduce the tension at its borders.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, war is the last resort. First, peaceful talks and negotiations should be indulged in, to settle the issues of dispute. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

45. Statement: As many as ten coaches of a passenger train have derailed and blocked both pairs of the railway tracks.

Courses of Action:

I.        The railway authorities should immediately send men and equipment to the spot to clear the railway tracks.

II.        All the trains running in both the directions should be diverted to other routes.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The situation demands first diverting other trains to different routes so as to avert any accident, and then clearing the tracks as soon as possible. Thus, both the courses follow.

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
46. Statement: There has been a significant drop in the water level of all the lakes supplying water to the city.

Courses of Action:

I.        The water supply authority should impose a partial cut in supply to tackle the situation.

II.        The government should appeal to all the residents through mass media for minimal use of water.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The situation can be tackled by periodic cuts in supply, and urging people to conserve water. So both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

47. Statement: The police department has come under a cloud with recent revelations that at least two senior police officials are suspected to have been involved in the illegal sale of a large quantity of weapons from the state police armoury.

Courses of Action:

I.        A thorough investigation should be ordered by the State Government to bring out all those who are involved into the illegal sale of arms.

II.        State police armoury should be kept under Central Government’s control.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the situation demands finding out the real culprits first. So, only I follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

48. Statement: Financial stringency prevented the State Government from paying salaries to its employees since April this year.

Courses of Action:

I.        The State Government should immediately curtail the staff strength at least by 30%.

II.        The State Government should reduce wasteful expenditure and arrange to pay the salaries of its employees.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, curtailing of the staff strength will only increase the panic and discontent, and the satisfaction of the employees is a must. So, the Government should arrange for payment of wages. Thus, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

49. Statement: The cinema halls are incurring heavy losses these days as people prefer to watch movies in home on TV than to visit cinema halls.

Courses of Action:

I.        The cinema halls should be demolished and residential multi-storey buildings should be constructed there.

II.        The cinema halls should be converted into shopping malls.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Doing away with cinema halls is no solution. Hence, none of the courses follows. Instead, certain incentives and promotional schemes should be awarded to cinema hall owners so that they could manage to draw in crowds.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

50. Statement: Duty free technology parks where foreign firms can manufacture electronic hardware components are proposed to be established at various places in the country.

Courses of Action:

I.        Government should immediately implement the proposal to augment the foreign currency reserve by exporting the products.

II.        Government should not implement the proposal as it will hinder indigenous production of hardware components.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The step discussed in the statement would surely give a boost to hardware industry and help our country to stand apart in this field. Thus, only I follows.

 

 

Section 2

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
1. Statement: The Secretary lamented that the electronic media was losing its credibility and that it should try to regain it by establishing better communications with the listeners and the viewers. He also emphasised the need for training to improve the functioning.

Courses of Action:

I.        Efforts should be made to get organised feed back on the programme.

II.        The critical areas in which the staff requires training should be identified.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, both the courses directly follow from the pre-requisites mentioned in the statement.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

2. Statement: Courts take too long in deciding important disputes of various departments.

Courses of Action:

I.        Courts should be ordered to speed up matters.

II.        Special powers should be granted to officers to settle disputes concerning their department.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, either the work in the court needs to be speeded up or the system be reorganised so that more number of problems can be resolved at the lower levels itself, to provide speedy justice to the people. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

3. Statement: Certain mining industries in Gujarat may come to a standstill because of the notification issued by the Department of Environment and Forest banning mining operations and industries alike within 25 kms of National Park, the game sanctuary and reserve forest areas.

Courses of Action:

I.        The Department should be asked to immediately withdraw the notification.

II.        The Government should make effort to shift the parks, sanctuaries and reserve forests to other non-mining areas.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, none of the courses of action follows because firstly, the notification is issued to protect the natural environment and so cannot be withdrawn and secondly, the sanctuaries etc. cannot be shifted.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

4. Statement: There have been many instances of derailment of trains due to landslide in the hilly areas which caused loss of many lives.

Courses of Action:

I.        The railway authority should arrange to deploy pilot engines before the movement of passenger trains in the hilly areas to alert the trains in case of any landslide.

II.        The railway authority should strengthen the hill slopes by putting iron meshes so that the loose boulders do not fall on the track.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, either something should be done to alert the trains well in advance in case of a landslide or some means should be adopted to prevent blockage of tracks during landslides. Thus, either I or II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

5. Statement: India today is midstream in its demographic transaction. In the last 60 years there has been an almost continuous decline in mortality; while fertility has declined over the last 20 years. The consequence is that there has been a rapid growth in population over the last 50 years.

Courses of Action:

I.        India should immediately revitalise its family planning programme.

II.        The Government should immediately launch a massive education programme through mass media highlighting the implication of population growth at the present rate.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, to face the problem of the ever-growing population, an effective family planning programme, for the people to have small families, is a must. Education shall further stress the advantages of having lesser number of children and the disasters of the fast growth in population. Thus, both the courses follow.

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
6. Statement: Footpaths of a busy road are crowded with vendors selling cheap items.

Courses of Action:

I.        The help of police should be sought to drive them away.

II.        Some space should be provided to them where they can earn their bread without blocking footpaths.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Crowding on footpaths is a great inconvenience for walkers. So, stern action needs to be taken to remove the vendors. But at the same time these people ought to be provided alternative means of livelihood. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

7. Statement: Some serious blunders were detected in the Accounts section of a factory.

Courses of Action:

I.        An efficient team of auditors should be appointed to check the Accounts.

II.        A show cause notice should be issued to all the employees involved in the irregularity.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the situation demands that the faults in Accounts be properly worked out and the persons involved be interrogated about the matter. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

8. Statement: Researchers are feeling agitated as libraries are not equipped to provide the right information to the right users at the right time in the required format. Even the users are riot aware about the various services available for them.

Courses of Action:

I.        All the information available to the libraries should be computerised to provide faster services to the users.

II.        Library staff should be trained in computer operations.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, the library needs to be provided with the essential facilities and trained personnel for better services. So, both the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

9. Statement: Many medical and engineering graduates are taking up jobs in administrative services and in banks.

Courses of Action:

I.        All the professionals should be advised to refrain from taking up such jobs.

II.        The government should appoint a committee to find out the reasons for these professionals taking up such jobs and to suggest remedial measures.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Following course I would be an infringement of the right to freedom of individuals. However, if the lacking of their respective fields are found out and removed, the professionals would surely give up the idea of opting for other jobs. Hence, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

10. Statement: Due to substantial reduction in fares by different airline services, large number of passengers so far travelling by upper classes in trains have switched over to airline services.

Courses of Action:

I.        The railways should immediately reduce the fare structure of the upper classes substantially to retain its passengers.

II.        The railways should reduce the capacity of upper classes in all the trains to avoid loss.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Airlines, being convenient and faster means of transport, people would surely prefer it to the railways if there is a marginal difference between the fares. Hence, a considerable gap between the two fares is a must for the railways. So, course I follows. Following course II would reduce the volume of passengers. Hence, II does not follow.

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
11. Statement: The Meteorology Department has forecast that a severe cyclonic storm would hit coastal Andhra Pradesh and Orissa in the next forty-eight hours.

Courses of Action:

I.        The local administration should advise the fishermen not to go to dangerous area in the sea.

II.        The local administration should alert the people of coastal areas of these two states and they should be prepared to shift to safer places.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The forecast of a storm clearly necessitates steps to avert any loss of life. So, both I and II follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

12. Statement: There has been large number of cases of internet hacking in the recent months creating panic among the internet users.

Courses of Action:

I.        The government machinery should make an all out effort to nab those who are responsible and put them behind bars.

II.        The internet users should be advised to stay away from using internet till the culprits are caught.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, internet users should not suffer on account of certain individuals who indulge in internet hacking. However, such wrong-doers ought to be penalised so that there are no hassles in the use of internet. So, only course I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

13. Statement: The Union Ministry of Tourism and Civil Aviation has fixed an annual target of Rs 10,000 crores by way of tourism earnings towards the end of the current decade.

Courses of Action:

I.        There is no need of development of further new tourist spots to meet the target.

II.        The Ministry should evolve attractive packages to woo the foreign tourists to meet the target.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Such a high target can be achieved only by a drastic increase in the number of tourists. The tourists can be attracted only by developing spots worth seeing and providing attractive packages which seem to be a good value-for-money offer to foreign tourists. So, only II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

14. Statement: A large number of students have been caught using unfair means during the final-year degree examination.

Courses of Action:

I.        All these students should be debarred permanently from appearing for any examination conducted by the authority.

II.        The guardians of these students should be called by the authority to inform them that any such behaviour in future will not be tolerated.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Merely a warning for the future won’t help, and an extremely harsh punishment as debarring students from exams permanently would spoil their future. So, none of the courses follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

15. Statement: The alert villagers caught a group of dreaded dacoits armed with murderous weapons.

Courses of Action:

I.        The villagers should be provided sophisticated weapons.

II.        The villagers should be rewarded for their courage and unity.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, I is not practically viable. However, villagers should be rewarded for their courage, to keep up their spirits in future. Thus, II follows.

 

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
16. Statement: The employees union of the Municipal Corporation has decided to strike work for indefinite period in protest against the management’s refusal to grant bonus.

Courses of Action:

I.        The government should immediately pay ex-gratia grant to the Municipal Corporation to grant bonus to its employees.

II.        The striking employees should be persuaded to defer the strike notice.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Immediately conceding to the employees’ demands may entice the employees into black-mailing the management frequently. A better way is to have talks with them and persuade them to end strike. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

17. Statement: The killer entric fever has so far claimed 100 lives in some tribal villages in M.P. during the past three weeks.

Courses of Action:

I.        The residents of these villages should immediately be shifted to a non-infected area.

II.        The Government should immediately send a medical squad to this area to restrict spread of the killer disease.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, I is vague because if infected people are shifted to a non-infected area, the infection will spread there as well The remedy is only to fight the disease and restrict its spread. So, only II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

18. Statement: There is a substantial increase in the number of accidents causing deaths and severe injuries due to malfunctioning of the traffic signals.

Courses of Action:

I.        The traffic police should immediately post traffic personnel at the junctions.

II.        The signal system should immediately be repaired or replaced.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, either the traffic signals should be made to function properly or traffic personnel should be deployed to guide vehicular movement in the right way. So, either I or II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

19. Statement: India’s performance in the recent Olympic Games was very poor. Not even a single medal could be bagged by the players. Government has spent Rs. 5 crores in training and deputing a team of players to participate in the Olympic Games.

Courses of Action:

I.        India should stop sending players to the future Olympic Games.

II.        Government should immediately set up an enquiry commission to find out the reason for India’s dismal performance.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, to compete against a challenge, the first step must be to find out where the lacking is. So, only course II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

20. Statement: Three persons were caught with huge arms and ammunition in the city.

Courses of Action:

I.        Police should be instructed for night patrolling.

II.        The three persons should be set free and their movements should be carefully watched to nab the other criminals.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The police should at once be made cautious and put on high alert to prevent any untoward incident. Also, once caught, such criminals ought not to be released. They can be interrogated to detect other criminals. So, only I follows.

 

 

In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

  • (A) If only I follows
  • (B) If only II follows
  • (C) If either I or II follows
  • (D) If neither I nor II follows
  • (E) If both I and II follow.
21. Statement: Majority of the students have failed in one paper in the first semester examination.

Courses of Action:

I.        All those students who failed should be asked to drop out of the course.

II.        The faculty teaching the paper should be asked to resign.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The failure of a majority of students hints at there being lackenings on the part of teaching faculty, which need to be pointed out and removed by constant efforts. So, none of the given courses of action follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

22. Statement: Mr. X, an active member of the Union, often insults his superiors in the office with his rude behaviour.

Courses of Action:

I.        He should be transferred to some other department.

II.        The matter should be referred to the Union.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the only remedy is to somehow attempt to change the habit. If transferred, the habit will create problem elsewhere. Also, it is no legal complaint to be referred to the Union. So, none of the courses follows.

 

 

Section 3

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
1. Statement: The weather bureau has through a recent bulletin forecast heavy rainfall during the next week which may cause water logging in several parts of the city.

Courses of Action:

I.        The bulletin should be given wide publicity through the mass media.

II.        The civic authority should keep in readiness the pumping system for removal of water from these parts.

III.        The people should be advised to stay indoors during the period.

A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II follows
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The issue is not so big as to be made public extensively. So, I does not follow. Besides, the authorities must be prepared to deal with the problem effectively and persuade the people to stay indoors to avoid inconvenience arising out of water-logging. Thus, both II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

2. Statement: A train derailed near a station while moving over a bridge and fell into a river, resulting in the death of 65 people.

Courses of Action:

I.        The Railway Authorities should clarify the reason of the accident to the Government.

II.        The Government should allocate funds to compensate the destruction caused.

III.        The protection walls of the bridge should be made strong enough to avoid such accidents.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only III follows
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

What is necessary is the preventive measures to protect the passengers, steps to avoid re-occurrence of such events and pay the sufferers adequate compensation. So, only course III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

3. Statement: Poverty is increasing because the people, who are deciding how to tackle it, know absolutely nothing about the poor.

Courses of Action:

I.        The decision makers should go to the grass root levels.

II.        The decision makers should come from the poorer sections of the society.

III.        A new set of decision makers should replace the existing one.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only either I or III follows
D. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The statement indirectly asserts that the decision makers can work effectively to eliminate poverty, only if they get to know the basic problems afflicting the poor people through interaction with them. So, only I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

4. Statement: Besides looks and appearances, it is also important to develop oneself from within.

Courses of Action:

I.        One should not pay attention to fashion.

II.        One should pay attention to fashion.

III.        Books on self-development should be encouraged.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement stresses the need for all-round personality development of an individual. So, only III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

5. Statement: There is an unprecedented increase in the production of wheat this kharif season in most parts of the country.

Courses of Action:

I.        The government should immediately lower down the procurement price of wheat.

II.        The farmers should be asked to store the excess produces with themselves to be used for future.

III.        The government should make its best efforts to export wheat to augment its presence in international market.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, both steps I and II are not commercially viable for the farmers. So, none of them follows. The only solution lies in the government attempting to export the excess produce of wheat. Thus, only III follows.

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
6. Statement: A large number of students are reported to be dropping out of school in villages as their parents want their children to help them in farms.

Courses of Action:

I.        The government should immediately launch a programme to create awareness among the farmers about the value of education.

II.        The government should offer incentives to those farmers whose children remain in schools.

III.        Education should be made compulsory for all children up to the age of 14 and their employment banned.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Literacy at basic level is the utmost need to prepare good future citizens. So, all children need to be educated. This can be achieved by creating awareness, providing incentives, enforcing education and banning employment of children. Thus, all the three courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

7. Statement: Without the active cooperation between the proprietor and the employees of the mill, it cannot remain a profitable concern for long.

Courses of Action:

I.        The mill should be closed down.

II.        The workers should be asked to cooperate with the owners.

III.        The owners should be asked to cooperate with the employees.

A. None follows
B. Only I and II follow
C. All follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, both II arid III directly fulfil the essence of the given statement and so, both follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

8. Statement: The air and rail services have been severely disrupted due to thick fog in the northern part of the country.

Courses of Action:

I.        The rail and air services should be temporarily suspended in the region.

II.        People should be advised to make their travel plan keeping in mind the probable disruption resulting in delay or cancellation of services.

III.        The government should immediately install modern machines which will enable it to guide the rail and air services even if the thick fog develops.

A. Only II follows
B. Only III follows
C. Only II and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Keeping in mind the safety and convenience of passengers, both I and II follow. III clearly suggests a remedy to the problem and hence it also follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

9. Statement: There are more than 200 villages in the hill area of Uttar Pradesh which are severely damaged due to cyclone and it causes an extra burden of Rs 200 crore on State Government for relief and rehabilitation work.

Courses of Action:

I.        People of hill area should be shifted to other safer places.

II.        State Government should ask more financial support from Central Government.

III.        Government should levy relief tax to the corporate sector to ease the additional burden.

A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Since severe damage has been caused by cyclone, people in affected villages ought to be shifted to safer places. Also, since relief work entails huge amounts, the State Government needs to pool up funds by either of the ways given in II and III. So, I and either II or III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

10. Statement: Any further increase in the pollution level in the city by way of industrial effluents and automobile exhaustions would pose a severe threat to the inhabitants.

Courses of Action:

I.        All the factories in the city should immediately be closed down.

II.        The automobiles should not be allowed to ply on the road for more than four hours a day.

III.        The Government should restrict the issue of fresh licences to factories and automobiles.

A. None follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. All follows
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The existing industrial units and automobiles ought to be checked for pollution level and fitted with proper equipments to minimise the same. Restricting their operation is no solution. So, neither I nor II follows. Besides, fresh licences ought to be given only to those vehicles or factories which operate at the optimum emission level. So, III follows.

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
11. Statement: Lack of coordination between the University, its colleges and various authorities has resulted in students ousted from one college seeking migration to another.

Courses of Action:

I.        If a student is ousted from a college, the information should be sent to all the other colleges of the University

II.        The admissions to all the colleges of the University should be handled by the University directly.

III.        A separate section should be made for taking strict action against students indulging in anti-social activities.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow
E. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the issue is not so big as to allot all powers of admissions to colleges, to the University only. So, II does not follow. The problem can be solved by circulating the information of the ousted students to all the colleges so as to ensure that such students do not get admission elsewhere also. This might prove useful in rectifying such students. So, I follows while III does not.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

12. Statement: Over 27,000 bonded labourers identified and freed are still awaiting rehabilitation.

Courses of Action:

I.        More cases of bonded labourers should be identified.

II.        Till the proper rehabilitation facilities are available, the bonded labourers should not be freed.

III.        The impediments in the way of speedy and proper rehabilitation of bonded labourers should be removed.

A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The problem discussed here clearly hints at the need for quick rehabilitation of bonded labourers. So, only III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

13. Statement: Number of dropouts from the municipal schools has significantly increased after withdrawal of mid-day meal scheme.

Courses of Action:

I.        The government should reconsider its decision of withdrawal of midday meal scheme.

II.        The government should close down some of the municipal schools.

III.        The government should carry out a detailed study to find out the reasons for school dropouts.

A. None follows
B. Only I follows
C. Only I and III follow
D. Only II and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the government ought to find out the reason behind the increase in number of dropouts, and also the extent to which the withdrawal of mid-day meal scheme is responsible for the same. So, both I and III follow. II appears to be vague.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

14. Statement: There has been unprecedented increase in the prices of essential commodities during the past few days due to the strike call given by the transporters association.

Courses of Action:

I.        The transporters’ association should be ordered by the government to immediately withdraw strike call or else they will face severe consequences.

II.        The government should immediately make alternative arrangements to ensure adequate supply of essential commodities in the market.

III.        The government should immediately declare the strike illegal and put all those responsible for the strike behind the bars.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the situation demands that strike be called off, either through warning or negotiations, and till then alternative arrangements be made to retain normalcy in supply of essential commodities. So, both I and II follow. Taking extreme steps (as getting the striking transporters arrested) at the first stage, doesn’t seem proper. So, III does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

15. Statement: A large number of students studying in municipal schools could not pass the Xth Std. Board examination causing frustration among the students and their parents.

Courses of Action:

I.        The Municipal authority should immediately review the position and initiate measures to improve the situation.

II.        The municipal authority should immediately fill up the teachers’ vacancies in the municipal schools.

III.        The municipal authority should close down some of their schools and concentrate their attention on remaining schools to improve the conditions.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Such problems can best be dealt with by first detecting the lackenings in the existing system and then taking adequate steps to remove them. So, only I follows.

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
16. Statement: Incessant rain for the past several days has posed the problem of overflowing and flood as the river bed is full of silt and mud.

Courses of Action:

I.        The people residing near the river should be shifted to a safe place.

II.        The people should be made aware about the imminent danger over radio/television.

III.        The silt and mud from the river bed should be cleared immediately after the receding of the water level.

A. None follows
B. Only I and ll follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

All the three given steps are ideal to save people’s lives from the ensuing danger and hence, all of them follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

17. Statement: Some strains of mosquito have become resistant to chloroquine – the widely used medicine for malaria patients.

Courses of Action:

I.        Selling of chloroquine should be stopped.

II.        Researchers should develop a new medicine for patients affected by such mosquitoes.

III.        All the patients suffering from malaria should be checked for identification of causal mosquito.

A. None follows
B. Only I and III follow
C. All follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, chloroquine can still be used to get rid of the non-resistant varieties, and new medicines developed for the resistant varieties. The patients can then be treated accordingly by performing tests for the causal mosquito. So, only II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

18. Statement: Many private sector banks have reduced interest rate on housing loans in comparison to public sector banks.

Courses of Action:

I.        The case should be raised before the regulatory authority for investigation by the public sector banks as they cannot follow such reduction.

II.        Public sector banks must adopt such policy to remain in competition.

III.        The public sector banks should advertise their special feature repeatedly so that they do not lose their future customers.

A. All follow
B. Only I and II follow
C. Only I and III follow
D. Only either II or III follows
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the private sector banks have done so to attract more and more customers of public sector banks. Thus, public sector banks should either reduce the rate of interest to match with that of private sector banks or highlight those features which make them stand apart from private sector banks. So, either II or III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

19. Statement: The Deputy Mayor of city Z has proposed to install a plant of mineral water and to supply citizen’s mineral water bottles at Rs. 6 per litre as against Rs. 10 per litre being sold by local private companies.

Courses of Action:

I.        The local private companies of city Z will have to close their operation.

II.        The Corporation of city Z will have to provide for losses in this project in its budget.

III.        The tap water schemes of city Z will have to be stopped.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The Corporation has planned to install its plant so as to achieve cost-effective production of mineral water. Had there been a loss, it could also acquire water from private companies. So, II does not follow. Besides, the local private companies can survive by cutting costs or by extending their sales network to other cities. Thus, I does not follow. Lastly, the Corporation seeks to provide healthy drinking water to the residents. Water for general use would still be delivered through taps. Hence, III also does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

20. Statement: The meteorological department has issued a notification forecasting less rainfall during next year’s monsoon.

Courses of Action:

I.        The government should immediately set up a water authority for proper management of water resources.

II.        The water supply authorities should be asked to implement reduction in regular water supply to tackle the situation.

III.        The farmers should be advised to cultivate alternate crops which require less water during the coming months.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Getting the information well in advance clearly suggests that adequate water be saved for the crisis by proper management and moderate cuts in water supply. Cultivating alternate crops may not prove viable for the farmers. So, only I and II follow.

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
21. Statement: There was a spurt in criminal activities in the city during the recent festival season.

Courses of Action:

I.        The police should immediately investigate into the causes of this increase.

II.        In future the police should take adequate precaution to avoid recurrence of such situation during festival.

III.        The known criminals should be arrested before any such season.

A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. All follows
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The police ought to find out the lackenings in existing security arrangements and make up for these inadequacies to strengthen security and thus prevent criminal activities in the forthcoming festival. So, both I and II follow. Arresting the known criminals does not ensure safety, for a novice can also indulge in crime. So, III does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

22. Statement: A large number of students who have passed their XII Std. terminal examination in the country could not get admission to colleges as the number of seats available are grossly inadequate.

Courses of Action:

I.        The evaluation system of XII Std. terminal examination should be made more tough so that fewer students pass the examination.

II.        The Government should encourage the private sector to open new colleges by providing them land at cheaper rate.

III.        The rich people should be asked to send their wards to foreign countries for higher studies enabling the needy students to get admission in colleges within the country.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only I and II follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, reducing the number of aspirants for admission to colleges or sending the students of well-to-do families to foreign countries for higher studies, is no proper solution. So, both I and HI do not follow. The right solution is to increase the number of colleges so as to accommodate the increasing number of admission-seekers. So, only II follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

23. Statement: It has been reported by one of the TV channels that the answer papers of Board examination of one State are evaluated by students studying in the same standard with the help of model answers as instructed by the examiners.

Courses of Action:

I.        All such examiners should be immediately suspended from their official positions.

II.        All such papers evaluated by the students should be immediately confiscated and got evaluated by qualified teachers.

III.        The Board should explore possibilities even though they are remote, of getting the answer papers of this examination evaluated by computerised machines.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and II follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Students who work hard all the year round to perform well at the Board examination deserve to be evaluated correctly by experts, and not mechanically or by inexperienced people. Besides, examiners who shirk their duty of evaluating answer papers, ought to be punished. So, both I and II follow, while III does not.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

24. Statement: The condition of all the major roads in the city has deteriorated due to incessant rain during the last two months.

Courses of Action:

I.        The city civic authority should deploy additional traffic staff to regulate the vehicular movement.

II.        The city civic authority should immediately make arrangements for repairs of the damaged roads.

III.        Motorists should be alerted at various places by putting up sign boards about the bad patches of the roads to enable them to plan their journey accordingly.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, all the given courses of action aim at either getting the damaged roads repaired or regulating movement of traffic on, bad roads and making journey easy for all vehicle owners. So, all the courses follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

25. Statement: There have been quite a few incidents of highway robbery on the super expressway between/cities A and B during recent months.

Courses of Action:

I.        The local administration should immediately set up police tickets along the expressway to prevent robbery.

II.        The local administration should immediately close down the expressway till the robbers are apprehended.

III.        More and more people should be given training on how to tackle with the robbers.

A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, incidents of robbery can be practically averted only by tightening security arrangements and increasing vigilance by police. So, I follows. Neither II nor III follows as none of them is practically viable.

 

 

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
26. Statement: The Institute has fixed for the investors a validity period of one year for transfer forms for some of its listed schemes.

Courses of Action:

I.        The Institute should consult investors before fixing the duration of validity period.

II.        The investors should be duly informed about the validity period.

III.        List of schemes covered under this validity period should be communicated.

A. Only I and II follow
B. Only III follows
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, it becomes essential for the Institute to communicate to the investors the details of any new policy it formulates. So, only II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

27. Statement: The vehicular traffic has increased so much in the recent past that it takes at least two hours to travel between the city and the airport during peak hours.

Courses of Action:

I.        Non-airport bound vehicles should not be allowed to ply on the road connecting the city and the airport.

II.        The load of vehicular traffic should be diverted through various link roads during peak hours.

III.        The departure and arrival of flights should be regulated so as to .avoid congestion during peak hours.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only I and II follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, the schedule of flights cannot be programmed on the basis of the city’s traffic conditions. So, III does not follow. The only solution of the problem seems to be to regulate traffic movement and to provide alternative routes to various destinations so as to divert the traffic off the congested roads. Thus, II follows. Besides, the convenience of both the airport and non-airport bound vehicle owners is to be taken care of. So, I does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

28. Statement: There is a considerable increase in the number of persons affected by water-borne diseases during monsoon period.

Courses of Action:

I.        The question should be raised in the Legislative Assembly.

II.        The Government should disseminate adequate information regarding the pure drinking water to people.

III.        All the hospitals in the city should be equipped properly for the treatment of patients during monsoon period.

A. All follow
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. None follows

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Any aspect of health has two factors to tackle with – prevention and treatment. Prevention includes creating awareness among people, and treatment includes providing adequate medical facilities. So, both II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

29. Statement: Residents from Model Colony coming under North Ward of City X have complained to the Ward Officer that for last three days the tap water in the ward is contaminated and no action is being initiated by municipal staff.

Courses of Action:

I.        The Ward Officer of North Ward should initiate action against residents who have lodged complaints against municipal staff.

II.        The Ward Officer should ask his junior officer to visit Model Colony to assess the actual condition of water with his staff and to get samples of water tested from laboratories.

III.        The Ward Officer should ask Ward Engineer to check water installations and pipelines in the Model Colony area.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. Only either I or III, and II follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The residents complained to the Ward Officer regarding the negligence of duty of his subordinates. So, I does not follow. Also, it is the moral duty of the Officer to listen to the complaints, ascertain the quality of water in the colony and get all pipelines and connections checked for any damage or leak that could have opened the way for contamination of water. Thus, both II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

30. Statement: People residing in some tribal areas are far from education.

Courses of Action:

I.        Government should render all help to the NGOs to open schools there.

II.        A mass awareness programme must be initiated in these areas.

III.        Social workers should be entrusted with the job of educating them.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. Only either I or III, and II follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, people in tribal areas ought to be made aware of the need of education and persuaded to send children to schools. But at the same time proper facilities to render education must also be available. So, both I and II follow. However, education by social workers shall be a temporary remedy. Thus, III does not follow.

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
31. Statement: The exodus from villages to cities is detrimental to both.

Courses of Action:

I.        Rural postings must be made mandatory.

II.        There should be fewer trains linking cities to smaller places.

III.        Employment generation scheme should be launched in rural areas.

A. Only II follows
B. Only I and II follow
C. Only III follows
D. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Clearly, the exodus cannot be stopped by reducing the number of trains. So, II does not follow. The exodus occurs primarily due to better employment opportunities and facilities in the cities. Hence, it can be prevented not by compulsion but by making conditions favourable for those residing in villages. So, I does not follow while III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

32. Statement: Major part of the rabi crop in the district is damaged due to unseasonal heavy rains during the last few days.

Courses of Action:

I.        The government should grant relief to the affected farmers to compensate their loss.

II.        The government should provide free seed and fertilizer to the farmers for the kharif season.

III.        The government should waive all the loans taken for the rabi crop by the affected farmers.

A. Only I and II follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. Only III follows
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The crisis clearly demands extending as much relief to farmers as possible. So, all I, II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

33. Statement: Large number of people have become critically ill after consuming spurious liquor from a local shop.

Courses of Action:

I.        I. The Government should immediately close down all the shops selling liquor till the stocks are tested for presence of toxicity.

II.        II. The owner of the liquor shop should be asked to leave the town and open a shop elsewhere.

III.        III. The owner of the liquor shop should immediately be arrested and tried for criminal negligence.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only III follows
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Clearly, the owner of the shop should be punished for selling spurious liquor. Further, attempts should be made to unearth other such unscrupulous liquor sellers by conducting raids and testing samples collected from different shops. So, both II and III follow. However, sending the liquor shop owner to another place may create a problem elsewhere also. So, II does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

34. Statement: Every year thousands of eligible students do not get admission in colleges both in urban and rural areas after passing their school leaving certificate examination.

Courses of Action:

I.        More colleges should be set up in both urban and rural areas.

II.        The number of schools in both urban and rural areas should be reduced.

III.        More schools should offer vocational courses to equip students for taking up their vocation after completing their school education.

A. Only I follows
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The solution to the problem lies in accommodating the increasing number of students passing out from schools. So, only I and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

35. Statement: According to the officials, paucity of funds with the organisation has led to the pathetic condition of this brilliant architectural structure.

Courses of Action:

I.        Anew architectural structure for the building should be designed.

II.        The reasons for the poor condition of the structure should be found out.

III.        Grant should be given to improve the condition of the structure.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only II and III follow
E. Only I and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement asserts that the structure was originally a ‘brilliant’ one. So, there is no need of a new architectural design, as mentioned in I. Also, it is given that paucity of funds is responsible for the dilapidated condition of the structure. Thus, only III follows while II doesn’t.

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
36. Statement: Nuclear power cannot make a country secure.

Courses of Action:

I.        We must stop further expenses on increasing our nuclear power.

II.        We must destroy our nuclear capability.

III.        We must concentrate on improving our diplomatic relations.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The statement asserts that increasing defensive power does not ensure the safety of a country. It is equally important to maintain good relations with other countries as well. But this does not imply that the country should stop concentrating on increasing defensive power or destroy the existing power. Thus, only III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

37. Statement: There has been an unprecedented increase in use of malpractices by the students during various examinations held in the country this year.

Courses of Action:

I.        All the concerned authorities conducting these examinations should immediately take effective measures to curb this menace.

II.        All those students who are detected to have used unfair means should be debarred from appearing in any of these examinations for the next three years.

III.        Using unfair means should immediately be made cognizable offence by passing necessary legislations.

A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Use of malpractices does away with the basic essence of examinations and hence it ought to be checked. So, I follows. Also, the fear of harsh punishments would prevent students from using unfair means. So, II also follows. But declaring it a crime may spoil the career of students who are caught using unfair means. So, III does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

38. Statement: In one of the worst accidents in railway level crossing, fifty people died when a bus carrying them collided on to a running train.

Courses of Action:

I.        The train driver should immediately be suspended.

II.        The driver of the bus should be tried in court for negligence on his part.

III.        The railway authority should be asked to man all its level crossings.

A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only III follows
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The problem discussed in the statement is not regarding the current accident, but to do something to avert such mishaps. Accidents at railway crossings can be averted by deploying men to regulate traffic and installing barriers to check traffic movement when a train passes by. So, only III follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

39. Statement: A mass mortality of shrimps in ponds on entire Andhra coast has recently been reported due to the presence of a virus.

Courses of Action:

I.        The water of the ponds affected should immediately be treated for identifying the nature of the virus.

II.        The catching of shrimps from the ponds should temporarily be stopped.

III.        The fishermen should be asked to watch for the onset of such phenomenon in nature.

A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. All follow
D. Only II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

The urgent need is to identify the causative virus and then treat the pond water accordingly to eliminate them. So, only I follows.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

40. Statement: Drinking water supply to New Bombay has been suspended till further orders from Maharashtra Pollution Control Board following pollution of Patalganga river, caused by discharge of effluents from some chemical industries.

Courses of Action:

I.        The industries responsible for discharging effluents into the river should be asked to close down immediately.

II.        The river water should immediately be treated chemically before resuming supply.

III.        The Pollution Control Board should check the nature of effluents being discharged into the river by industries at regular intervals.

A. Only I follows
B. Only II and III follow
C. Only III follows
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The situation demands checking the nature of effluents being discharged into the river and treating the water accordingly to make it fit for drinking. So, both II and III follow. Further, the industries discharging effluents into the river should be warned not to do so and asked to install proper waste treatment and disposal systems, rather than be closed down. Thus, I does not follow.

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
41. Statement: The Management of School M has decided to give free breakfast from next academic year to all the students in its primary section through its canteen even though they will not get any government grant.

Courses of Action:

I.        The school will have to admit many poor students who will seek admission for the next academic year.

II.        The canteen facilities and utensils have to be checked and new purchases to be made to equip it properly.

III.        Funds will have to be raised to support the scheme for years to come.

A. Only I follows
B. Only either I or II follows
C. Only II and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Since the school has introduced the scheme without receiving any grant, it needs to pool up the funds and make adequate arrangements to keep the scheme going. So, only II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

42. Statement: The day time temperatures in this summer have been four to five degree Celsius above the normal temperature across the country.

Courses of Action:

I.        All the district headquarters should be alerted to send prompt reports of death due to heat waves in their jurisdiction.

II.        The Government machinery should be put on high alert and provided with necessary equipments to prevent any untoward incident.

III.        The Government should make necessary arrangements to provide drinking water in all the areas affected due to extreme heat waves.

A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. All follow
D. Only III follows
E. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The situation demands extending as much help and relief as possible, to the common people, thus making it easy for them to cope up with extreme hot weather. So, only II and III follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

43. Statement: The meteorological department has reported that a severe storm is likely to hit the city during the next forty-eight hours.

Courses of Action:

I.        The administration should advise all the business and educational establishments to close down for two days.

II.        The administration should not make the information public as it could create panic among the residents of the city.

III.        The administration should activate its disaster management program to tackle any possible emergency situation.

A. Only I and II follow
B. Only III follows
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

The administration should strive to prevent the residents of the city from the ensuing danger. This can be done by persuading residents to stay indoors and putting emergency relief operation mechanism to work. Thus, both I and III follow. Further, the storm is likely to play havoc with the lives of general public if it comes as a surprise to them. So, II does not follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

44. Statement: In the city, over 75 percent of the people are living in slums and sub-standard houses which is a reflection on the housing and urban development policies of the Government.

Courses of Action:

I.        I. There should be a separate department looking after housing and urban development.

II.        II. The policies in regard to urban housing should be reviewed.

III.        III. The policies regarding rural housing should also be reviewed so that such problems could be avoided in rural areas.

A. Only I follows
B. Only I and II follow
C. Only II follows
D. Either II or III follows
E. Only II and III follow

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement talks of housing conditions in urban areas only. So, III does not follow. Also, to improve the deteriorating housing conditions, the urban housing policies need to be studied and the lackenings removed by a team of efficient personnel deployed for the same. So, both I and II follow.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

45. Statement: It is estimated that about twenty lakh people will visit the city during the ensuing festival.

Courses of Action:

I.        The civic authority should monitor the crowd and restrict entry of the people beyond a manageable number.

II.        The local police authority should be put on high alert to maintain law and order during the festival.

III.        All the hospitals in the city should be put on high alert in case of any eventuality.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, people cannot be deprived of enjoying the festival for lack of arrangements. Also, it becomes necessary to deploy police to regulate big crowds and avert any mishap in public gatherings. Further, it costs nothing but might prove useful to put hospitals on alert to be ready to provide quick medical aid to patients in case of any eventuality. So, both II and III follow.

 

 

 

In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
46. Statement: The Company X has rejected first lot of values supplied by Company A and has cancelled its entire huge order quoting use of inferior quality material and poor craftsmanship.

Courses of Action:

I.        The Company A needs to investigate functioning of its purchase, production and quality control departments.

II.        The Company A should inspect all the valves rejected by Company X.

III.        The Company A should inform Company X that steps have been taken for improvement and renegotiate schedule of supply.

A. Only I and II follow
B. Only II follows
C. II, and either I or III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

First of all, company A should inspect the rejected valves to ensure if they are really sub-standard. If yes, it should scrutinise its working thoroughly and remove its lackenings, be it in the quality of raw material or craftsmanship. So, both I and II follow. III seems to be a far-off action which can be implemented only after the first two steps are put into practice. Thus, III does not follow,

 

Advanced Subject Search Widget

Popular Subjects

Classroom Categories

Recent Posts

Term : Taxonomy Mismatch: Selected Term does not exist in Taxonomy ! ..more..

About Spookybin

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don’t look even slightly believable.

Spookybin: The Best LMS platform for WordPress

Please follow & like us :)

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://www.spookybin.com/prepcorner/course-of-action/">
Twitter
top
© 2016 Spookybin